Muga Prado Enea Gran Reserva 2015
Perioada optimă de consum: 2026-2040
Producător: Muga – Rioja, Spania
Soi: Tempranillo, Grenache, Mazuelo (Carignan) și Graciano
Culoare: roșu-cireșiu intens și profund
Miros: stilat, de fructe negre împletite cu condimente, turtă dulce și lemn dulce
Gust: atac catifelat și suplu care creează impresia unui uriaș blând; volum abia perceptibil susținut de tanini mătăsoși, armonios echilibrați de aciditatea proaspătă; în postgust se fac simțite note cremoase de vanilie
Recomandări gastronomice: singur sau cu preparate la ceaun, preparate din carne, pește sau brânzeturi
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°
Strugurii pentru Prado Enea se culeg întotdeauna ultimii, iar vinul se produce numai în anii foarte buni. Fermentația a avut loc în butoaie mari de stejar fără temperatură controlată sau drojdii adăugate. Apoi, vinul a fost maturat cel puțin 36 luni, majoritar în butoaie de stejar franțuzesc. La sfârșitul perioadei de fermentare, vinul a fost ușor clarificat cu albuș de ou proaspăt, după care a fost maturat alte cel puțin 36 luni la sticlă.
97 Puncte James Suckling: ”Un Prado Enea rezervat și rafinat, de mare clasă și focusat. Foarte aromat, cu caracter de prune, piersici, cireșe și cedru. De asemenea, măsline sărate. Corp mediu spre plin, cu tanini foarte fini și sfârșit lung, proaspăt. Eleganță și putere. Dați-i trei sau patru ani înainte de a-l deschide, dar este impresionant de pe acum.”
Ediția 2014 – 96 Puncte James Suckling: ”Arome realmente frumoase de mure zdrobite, alune, nuci și puțină cafea care conduc spre un vin corpolent dar rezervat și polisat cu tanini fini, cremoși. Sfârșit proaspăt și rafinat. O ediție mult mai rafinată și armonioasă a vinului lor clasic. Beți-l sau păstrați-l.”
Ediția 2010 – 97 Puncte Parker: ”Am fost nerăbdător să gust Prado Enea Gran Reserva 2010, deoarece am observat o creștere foarte frumoasă a acestui cuvée în ultimele ediții, iar 2010 este unul dintre cei mai echilibrați ani de recoltă din ultimul timp. Acesta este cel mai clasic dintre vinurile Muga, cel cu cea mai lungă maturare, un pic ca vinurile de demult, dar cu cunoștințele de azi în ceea ce privește lucrul în vie și vinificarea/maturarea. Vinul provine din viile mai reci, situate la altitudine mai mare, ceea ce înseamnă că îl îmbuteliază doar o dată la doi, trei ani. În anii din urmă, în 2008 și 2009 nu s-a făcut. Este fermentat în cuve mici de lemn construite chiar de ei și le place să amâne fermentația malolactică până primăvara deschizând ferestrele, astfel încât frigul să pătrundă în cramă. Pentru maturare, fiecare soi stă în butoaie separate, noi și vechi, timp de trei ani. Acest vin are parametri foarte sănătoși și echilibrați. Este încă tânăr. Prado Enea nu e niciodată închis la culoare, ci este mai degrabă rubiniu și are un nas tânăr, subtil și elegant. Dar calitatea sa este evidențiată de incredibila eleganță și armonie de pe palatin, unde taninii sunt foarte fini, aromele subtile, dar profunde, iar lungimea este pur și simplu fenomenală. Vinul de față are corp mediu, o maturitate perfectă și aciditate integrată. Ar trebui să trăiască mult și bine în sticlă. 90 000 de sticle produse. Următoarele ediții: 2011, 2014 (foarte puțin) și 2015.
Responsabilitatea pentru vinurile albe și roze îi revine acum lui Isaac Muga, în timp ce fratele lui Jorge face toate roșiile. Am gustat toate albele și rozeurile disponibile, ca să văd ce se întâmplă. A apărut un nou roze de top, Flor de Muga, și continuă să lucreze la un nou vin alb, făcut majoritar din Viura, Garnacha Blanca și Maturana Blanca, care va ieși, probabil, pe piață în 2018. A fost o degustare lungă și ralaxată, în care au adus și câteva ediții mai vechi atunci când am discutat despre asemănările dintre diferiți ani, așa că pot să vă dau câteva opinii despre evoluția unor vinuri mai vechi. O teamă comună în regiune (și într-o mare parte a Spaniei) este legată de lipsa producției din 2017. Când am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus că ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. În ceea ce privește vinurile roșii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea să fie una dintre cele mai reușite ediții ale acestui vin clasic, cu potențial mare de învechire. Odată cu ediția 2015, revine în scenă Aro, vinul făcut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Două vinuri pe care să le cumpărați și să le ascundeți în pivniță…” Luis Gutiérrez, 28 februarie 2018
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou. Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.
Specificații
Țara | Spania |
Punctaje/Medalii | 97 Puncte James Suckling |
Culoare | Roşu |
An | 2015 |
Vinificare | Sec |
Alcool | 14.5% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.