Domaine de Saint Cosme ”Les Deux Albion” Blanc 2021
Perioada optimă de consum: 2022-2025
Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Domaine de Saint Cosme – via Saint Martin, I.G.P. White Principauté d’Orange
Oenolog-proprietar: Louis Barruol
Soi: 30% Marsanne, 30% Clairette, 20% Piquepoul, 8% Ugni Blanc, 7% Bourboulenc, 5% Viognier – struguri certificați organic de Ecocert
Culoare: galben auriu
Miros: proaspăt, cu note de caise uscate, piersici de vie, bezea și fenicul
Gust: proaspăt, rotund, armonios și cărnos, cu corp mediu spre plin și sfârșit amplu, mineral
Recomandări gastronomice: biban de mare la grătar, pește alb, scoici, fructe de mare, preparate cu sosuri de smântână, friptură de pui sau porc
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 10°C
Vinul a fost produs pentru prima oară în 2016. Strugurii au fost vinificați nedesciorchinați, fără a fi zdrobiți. Fermentația a avut loc în 25% în butoaie de 600 l (demi-muids), 50% în butoaie mici și 25% în tancuri. Maturat pe drojdii.
Descrierea lui Louis Barruol: ”O vie plantată în întregime de noi, pe solurile calcaroase din Saint Martin. 30% Marsanne, 30% Clairette, 20% Piquepoul, 8% Ugni Blanc, 7% Bourboulenc, 5% Viognier. Fermentația: 40% în butoaie de 600 l (demi-muids), 50% în butoaie mici și 10% în tancuri. Maturat pe drojdii. Caise uscate, piersici de vie, bezea, fenicul. Din cauza gerului din 8 aprilie 2021 am pierdut 80% din strugurii albi din Saint Martin. De aceea, avem foarte puțin Viognier în asamblajul din 2021 care are, astfel, un profil proaspăt și mineral. Vă reamintesc că acest vin este vinificat ca un grand cru. În el și-au dat întâlnire precizia, delicatețea și finețea.”
Château de Saint Cosme este podgoria fruntașă din Gigondas. Aici, Louis Barruol, produce vinurile de referință ale apelațiunii. Domeniul se află în proprietatea familiei Barruol de 15 generații. Din 2010, viile de la Saint Cosme sunt certificate biodinamic.
Pe lângă vinurile produse din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați și etichetată ”Saint Cosme”. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, pe 10 ha din apropiere de Violès, apelațiunea Principauté d’Orange, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul Domaine de Saint Cosme.
”Aflat în proprietatea familiei noastre din 1490, Saint Cosme este construit pe un sit galo-roman din inima Gigondas-ului, în mijlocul unui mozaic geologic. Prin plantarea viilor din care producem acest vin dorim să facem să renască acest terroir situat în imediata apropiere a domeniului nostru și în al cărui potențial excepțional credem cu fermitate.
Solurile de la Saint Martin sunt unice în regiunea noastră – calcar adus de râul Ouvèze acum 30 000 de ani. Calcarul este o prezență obișnuită în Gigondas, dar la Saint Martin avem de două ori mai mult. De fapt, conținutul de calcar de aici este atât de mare încât creșterea viței de viei se face la limită. Dar calcarul este, totodată, garanția absolută pentru obținerea unor vinuri albe deosebit de fine, energice și elegante. A fost, deci, important, să aduc aici niște vițe de patrimoniu care să mă ajute să-mi pun ideile în practică. Astfel, am plantat vițe selecționate de Viognier din Condrieu – butașii au fost luați din cele mai vechi vițe dintr-o vie extraordinară, numită ”Volan”. În Ronul de Sud este esențial să împerechezi Viognier-ul cu un soi care aduce prospețime. Dintre multele soiuri existente, favoritul meu a fost întotdeauna Piquepoul alb – un soi solid, proaspăt și aromat, cu o textură ca tăiată cu briciul. El furnizează o coloană vertebrală eficientă, fără a atrage atenția asupra lui. Am selectat, de asemenea, vițe de Marsanne din vițe vechi de pe dealul Hermitage.” spune Louis Barruol.
Producător
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.
Specificații
Țara | Franţa |
Culoare | Alb |
An | 2021 |
Vinificare | Sec |
Alcool | 13% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.