”Le Claux” – Gigondas 2020

445,00 lei

97-99 Puncte Jeb Dunnuck:”Gigondas Le Claux 2020 oferă note și arome de fructe negre – coacăze împletite cu flori, camfor și grafit. Corpolent, elegant și impecabil făcut, dar cu mulți tanini în final. Foarte relevant pentru stilul acestui an de recoltă pur, elegant.”

, , ,
Share On:

Château de Saint Cosme ”Le Claux” Gigondas 2020

Perioada optimă de consum: 2024-2037

Producător: Château de Saint Cosme – Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: Grenache – vițe foarte vechi, struguri nedesciorchinați

Culoare: roșu închis cu tente purpurii

Miros: camfor, trufe albe, căpșuni sălbatice

Gust: de o eleganță, finețe și complexitate exemplare, vinul este corpolent, mătăsos, cu postgust lung, aromat

Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cîrnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amaruie, deserturi cu arome de Espresso

Alcool: 16%

Temperatura de servire: 16-18°C

Maturat 12 luni în 20% butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire, 30% în butoaie la a treia folosire. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe foarte vechi din lieu-dit ”Le Claux”. Struguri nedesciorchinați. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 50% în butoaie la a doua folosire, 30% în butoaie la a treia folosire. Camfor, trufe albe, căpșuni sălbatice. Îmbuteliat fără a fi filtrat. În tinerețe, Le Claux 2020 expiră tot caracterul și identitatea locului. Vițele vechi știu să transmită un pic din acea emoție serioasă care atinge inimile celor care pot să asculte.”
97-99 Puncte Jeb Dunnuck: ”Gigondas Le Claux 2020 oferă note și arome de fructe negre – coacăze împletite cu flori, camfor și grafit. Corpolent, elegant și impecabil făcut, dar cu mulți tanini în final. Foarte relevant pentru stilul acestui an de recoltă pur, elegant.”
96 Puncte Decanter

Ediția 2019 – 97-99 Puncte Jeb Dunnuck: ”Gigondas Le Claux 2019 oferă mai multă mineralitate și structură și este un alt vin din 2019 care va beneficia în urma învechirii la sticlă. Buchet complex de coacăze roșii, sol argilos și tufăriș uscat, camfor și lemn dulce. Această frumusețe de vin are tanini care încă evoluează, echilibru perfect și un sfârșit mare de tot.”

– 96 Puncte Decanter

– 17,5+ Puncte Jancis Robinson: ”95% Grenache, 5% Syrah. Organic. Maturat în butoaie de stejar 30% noi. Probă din butoi. Gustat în orb. Un nas puțin reductiv – se simte un miros de condimente dulci. Pe palatin, este rotund, cu o abundență de condimente piperate și tanini foarte fini, stratificați. Un stil ”savoury”, cu ciocolată neagră și foarte multă eleganță. Puritatea extraordinară a fructului îl va ajuta să îmbătrânească fără efort.”

Le Claux
“Claux” provine din latinescul “clausum”, care înseamnă “loc închis”. Via de 1,8 hectare este menţionată pentru prima oară în 1902. Ar fi trebuit să fie scoasă în 1914, fiind foarte bătrână, căci fusese plantată după filoxeră, între anii 1870-1880. Dar, în 1914, toţi bărbaţii au plecat la război, iar via a scăpat. În 1918, după război, şi bărbaţii şi banii au fost prea puţini, aşa că au decis să păstreze Le Claux. Ea există şi azi. E o vie a şansei, cu o încărcătură emoţională specială. Aici se produce cel mai “burgund” Gigondas, care se distinge prin fineţe şi aromele puternice de cireşe sălbatice.


 

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.


Specificații

Țara Franţa
Punctaje/Medalii 97-99 Puncte Jeb Dunnuck
Culoare Roşu
An 2020
Vinificare Sec
Alcool 16%

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „”Le Claux” – Gigondas 2020”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top