Château de Saint Cosme «Hominis Fides» Gigondas 2020
Perioada optimă de consum: 2025 – 2038
Producător: Château de Saint Cosme – Gigondas, Ronul de Sud
Proprietar-oenolog: Louis Barruol
Soi: 95% Grenache, 5% Syrah – ciorchini întregi, din vii foarte vechi
Culoare: roșu închis cu tente purpurii
Miros: piper, mirodenii orientale, gudron, afine
Gust: corpolent, cremos și bogat, cu arome luxuriante de fruct, pământ nisipos, vânat, camfor și note picante
Recomandări gastronomice: vită, pizza cu cârnați și legume, burgeri, legume la grătar, mâncăruri vegetariene, brânzeturi (Gorgonzola, Gruyère), ciocolată dulce-amăruie, deserturi cu arome de Espresso
Alcool: 15,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentat cu ciorchini întregi și maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de un an și 30% în butoaie de doi și trei ani. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Vițe de Grenache foarte vechi. Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de un an și 30% în butoaie de doi și trei ani. Piper, mirodenii orientale, gudron, afine. Îmbuteliat fără a fi filtrat. Hominis Fides exprimă finețea taninilor și profunzimea tipice nisipurilor din Miocen. Este întotdeauna un vin un pic misterios.”
97-100 Puncte Jeb Dunnuck: ”În acest moment, Gigondas Hominis Fides 2020 este cel mai remarcabil dintre cele trei vinuri de parcelă unică, deși toate trei sunt frumoase. Indiscutabil, el este cel mai nervos și mai concentrat, cu tone de note de piper provensal măcinat, tufăriș, violete și pământ lutos, precum și coacăze negre și fructe de pădure. Evoluează frumos pe palatin, cu structură amplă, echilibru incredibil și sfârșit mare de tot.”
Ediția 2019 – 97-99 Puncte Jeb Dunnuck: ”Hominis Fide 2019 este un alt vin care va cocheta cu perfecțiunea. De culoare purpuriu/rubiniu, are un buchet extraordinar de crème de cassis, lichior de vișine, pământ pârjolit, cu o mulțime de nuanțe florale și de violete. Pe palatin, este corpolent, cu tanini care evoluează, fără asperități. Sfârșit al naibii de frumos. Cu siguranță, nu duce lipsă de tanini și mai are nevoie de 4 sau 5 ani de învechire la sticlă, dar va fi unul dintre vinurile cu cea mai lungă perioadă de consum din acest an.”
– 18+ Puncte Jancis Robinson: ”95% Grenache, 5% Syrah. Maturat în butoaie de stejar 30% noi. Organic. Mostră din butoi. Degustat în orb. Fructe proaspete, de o mare generozitate. Pe palatin, furct închis și un foarte mare potențial. Predomină fructuozitatea crocantă, dar are o forță uriașă. Stil superb – mai are nevoie de mult timp pentru a se deschide. Foarte opulent și, în același timp, structurat. Multă forță de echilibrat.”
Ediția 2017 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Un mix de vițe de Grenache foarte vechi, crescute din nisip calcaros din Miocen, pe parcela unică Hominis Fides. Tatăl meu a observat imensul potențial al acestui loc în anii 1960. Pe vremea aceea, plaiurile nu erau analizate în detaliu, ca azi, așa că era suficient să ai încredere în știința unui viticultor experimentat. Hominis Fides a fost dintotdeauna unul dintre cele mai bune plaiuri, indiferent de anul de recoltă: marile terroir-uri sunt mai presus de anii de recoltă. Atunci când Istoria geologică, cu I mare, se întâlnește cu istoria relativ scurtă a viticultorilor, rezultatul este un fel de căutare enigmatică: ce vor să însemne toate astea? De ce acest pământ creat acum 11 milioane de ani de o mare invazivă, ne inspiră pe termen lung, pe noi, niște pitici neînsemnați? La Hominis Fides există dintotdeauna o ”profunzime” deosebită, dar în ani ca 2018, ea se îmbracă în finețe și prospețime. Taninii ajung întotdeauna să fie fini, cu o ușurință deconcertantă. Deși este o vie de Grenache, în Hominis se găsesc și multe vițe de Aramon, Alicante, Carignan și alte soiuri al căror nume nu-l cunosc… Strămoșilor noștri le plăcea diversitatea: ea ajută înflorirea, dă complexitate vinurilor și ”șterge” excesele câte unui an de recoltă. Uneori, înainte de a bate pământul în lung și în lat pentru a învăța, este bine să încercăm să înțelegem ce au făcut înaintașii noștri și să observăm ceea ce avem în fața ochilor. Trandafiri, lemn dulce, iod, piper. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”
– 94-96 Puncte Parker: ”Parfum îndrăzneț de asfalt și coacăze negre. Un vin mare, concentrat și puternic care debordează de o fructuozitate intensă, susținută de valuri de tanini bogați, catifelați și se încheie cu note suculent-sărate și o lungime formidabilă.”
Hominis Fides
La fel ca şi Le Claux, via Hominis Fides este menţionată pentru prima dată în 1902. Este una dintre cele mai vechi vii din Saint Cosme. Solul său nisipos s-a format cu 14 milioane de ani în urmă. Timp de 10 milioane de ani, Valea Ronului a fost acoperită de o mare care a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de nisip. Acest nisip calcaros, combinat cu tipicitatea soiului Grenache, dă naştere unui vin cu structură uimitoare şi tanini extrem de rafinaţi – un vin special şi elegant, blând şi puternic deopotrivă. Hominis Fides este întotdeauna vinul cel mai profund şi mai enigmatic al domeniului.
Dar, oricât de frumos şi impunător ar fi trecutul, istoria de azi o fac vinurile lui Louis Barruol, a căror nobleţe se traduce în calitate, nu în preţuri inaccesibile.
Producător
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.
Specificații
Țara | Franţa |
Punctaje/Medalii | 97-100 Puncte Jeb Dunnuck |
Culoare | Roşu |
An | 2020 |
Vinificare | Sec |
Alcool | 15.5% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.