Gigondas 2020

198,00 lei

16,5 Puncte Jancis Robinson:”70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie vechi și 30% în cuve de beton. Organic. Mostră din butoi. Nas discret, cu o aluzie de fructe negre și condimente. Opulent și corpolent pe palatin, cu arome mature și generoase. Tanini fermi dar copți și sfârșit un pic prea sec, dar își va reveni.”

, , ,
Share On:

Château de Saint Cosme Gigondas 2020

Perioada optimă de consum: 2023 – 2036

Producător: Château de Saint Cosme – AOP Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault

Culoare: roşu închis, aproape negru

Miros: zmeură, lemn dulce, violete, piper alb

Gust: fine, elegant și delicat, cu corp plin, textură cremoasă, sfârșit lung și foarte aromat

Recomandări gastronomice: oaie, miel, iepure, viţel cu ciuperci, porumbel, tempura de legume şi quinoa

Alcool: 14,5%

Temperatura de servire: 15-18°C

Struguri cultivați organic și fermentați nedesciorchinați. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Zmeură, lemn dulce, violete, piper alb. Gigondas 2020 este un Saint Cosme definit de finețe, eleganță și delicatețe. Îmi amintește de Gigondas-urile din copilăria mea, cele făcute de tatăl meu.”
16,5+ Puncte Jancis Robinson: ”70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie vechi și 30% în cuve de beton. Organic. Mostră din butoi. Nas discret, cu o aluzie de fructe negre și condimente. Opulent și corpolent pe palatin, cu arome mature și generoase. Tanini fermi dar copți și sfârșit un pic prea sec, dar își va reveni.”
Ediția 2019 – 95 Puncte Wine Spectator: ”Închis la culoare și vinos, cu arome de pastă de coacăze roșii și negre împletite cu tușe de cărbune, piatră caldă, frunze de dafin și o notă de fontă care persistă până în final. Un favorit pentru învechire. Grenache, Mourvèdre, Syrah și Cinsault. Beți-l până în 2035.”
– 93-95 Puncte Jeb Dunnuck: ”Am început degustarea din butoi cu Gigondas 2019. Vinul etalează o culoare rușu-rubiniu profund pe măsura stilului opulent, puternic, concentrat, cu corp mediu spre plin și buchet și arome care au din belșug fructe negre, piper măcinat și pământ ars. Vinul va beneficia din plin de 3-5 ani îmbătrânire la sticlă și se va bea cu plăcre în următorii 20 de ani.”
– 17+ Puncte Jancis Robinson: ”70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault. Organic. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Mostră din butoi. Degustat în orb. Foarte elegant pe palatinul dominat de tanini extrem de fini, detaliați și preciși. Fructe negre cu o notă de smochină și piper negru din plin. Aici e vorba de profunzime, textură și dimensiune dincolo de caracterul fructului.

Ediția 2018 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Marnă de calcar și nisip din miocen. Este întotdeauna interesant să analizezi felul în care terroir-ul ”traduce” un an de recoltă. Acest lucru este și mai interesant atunci când, de la un la altul, există o constanță a metodelor și abordării. Observ că exactitatea sau variabilitatea acestei traduceri sunt cu atât mei evidente cu cât terroir-ul este mai nobil. Am făcut această introducere pentru a arăta că, la Saint Cosme, această traducere este una dintre cele mai captivante. De exemplu, în 2018, care a fost un an cu primăvară ploioasă, strugurii au avut boabe foarte mari. Prin urmare, vinurile au avut suplețea edițiilor caracterizate de prospețime, în care se evidențiază stilul ”burgund” al Saint Cosme care amintește de un pinot bun și de aromele sale de fructe roșii mici, pământ de pădure și violete. Cu o salinitate care are rolul de a potența gustul, prospețimea subliniază un ansamblu armonios, plin de farmec și de profunzime. Aceste ediții eterice propun o traducere care amintește de anii 1980 – de exemplu, extraordinarul 1985, un an de mare finețe care continuă să fie în mare formă: mi-e martor un Magnum degustat recent. Vă doresc ca degustarea acestui 2018 să vă aducă multă bucurie, pentru că este o versiune delicios de feminină a Saint Cosme-ului. Mure, zmeură, violete, pământ de pădure. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

– 92-94 Puncte Parker: ”Asamblat din mai multe butoaie diferite, Gigondas 2018 este mai mult decât promițător. Nas dominat de asfalt, cireșe negre și pastă tapenade. În gură, vinul are o intensitate aproape dureroasă, cu o greutate amplă, o bogăție extraordinară și sfârșit lung, catifelat.”

– 92-94 Puncte Jeb Dunnuck


 

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.


Specificații

Țara Franţa
Punctaje/Medalii 16,5 Puncte Jancis Robinson
Culoare Roşu
An 2020
Vinificare Sec
Alcool 14.5%

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Gigondas 2020”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top