Gigondas 2019

198,00 lei

95 Puncte Wine Spectator:”Închis la culoare și vinos, cu arome de pastă de coacăze roșii și negre împletite cu tușe de cărbune, piatră caldă, frunze de dafin și o notă de fontă care persistă până în final. Un favorit pentru învechire. Grenache, Mourvèdre, Syrah și Cinsault. Beți-l până în 2035.”

, , ,
Share On:

Château de Saint Cosme Gigondas 2019

Perioada optimă de consum: 2022 – 2035

Producător: Château de Saint Cosme – AOP Gigondas, Ronul de Sud

Proprietar-oenolog: Louis Barruol

Soi: 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault

Culoare: roşu închis, aproape negru

Miros: mure, zmeură, violete, pământ de pădure

Gust: plin de caracter, puternic și elegant, cu corp plin, textură cremoasă, sfârșit lung și foarte aromat

Recomandări gastronomice: oaie, miel, iepure, viţel cu ciuperci, porumbel, tempura de legume şi quinoa

Alcool: 15,5%

Temperatura de servire: 15-18°C

Struguri cultivați organic și fermentați nedezciorchinați. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
95 Puncte Wine Spectator: ”Închis la culoare și vinos, cu arome de pastă de coacăze roșii și negre împletite cu tușe de cărbune, piatră caldă, frunze de dafin și o notă de fontă care persistă până în final. Un favorit pentru învechire. Grenache, Mourvèdre, Syrah și Cinsault. Beți-l până în 2035.”
93-95 Puncte Jeb Dunnuck: ”Am început degustarea din butoi cu Gigondas 2019. Vinul etalează o culoare rușu-rubiniu profund pe măsura stilului opulent, puternic, concentrat, cu corp mediu spre plin și buchet și arome care au din belșug fructe negre, piper măcinat și pământ ars. Vinul va beneficia din plin de 3-5 ani îmbătrânire la sticlă și se va bea cu plăcre în următorii 20 de ani.”
17+ Puncte Jancis Robinson: ”70% Grenache, 15% Mourvèdre, 14% Syrah, 1% Cinsault. Organic. Maturat 12 luni – 20% în butoaie noi, 50% în butoaie de 1-4 ani și 30% în cuve de beton. Mostră din butoi. Degustat în orb. Foarte elegant pe palatinul dominat de tanini extrem de fini, detaliați și preciși. Fructe negre cu o notă de smochină și piper negru din plin. Aici e vorba de profunzime, textură și dimensiune dincolo de caracterul fructului.

Ediția 2018 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Marnă de calcar și nisip din miocen. Este întotdeauna interesant să analizezi felul în care terroir-ul ”traduce” un an de recoltă. Acest lucru este și mai interesant atunci când, de la un la altul, există o constanță a metodelor și abordării. Observ că exactitatea sau variabilitatea acestei traduceri sunt cu atât mei evidente cu cât terroir-ul este mai nobil. Am făcut această introducere pentru a arăta că, la Saint Cosme, această traducere este una dintre cele mai captivante. De exemplu, în 2018, care a fost un an cu primăvară ploioasă, strugurii au avut boabe foarte mari. Prin urmare, vinurile au avut suplețea edițiilor caracterizate de prospețime, în care se evidențiază stilul ”burgund” al Saint Cosme care amintește de un pinot bun și de aromele sale de fructe roșii mici, pământ de pădure și violete. Cu o salinitate care are rolul de a potența gustul, prospețimea subliniază un ansamblu armonios, plin de farmec și de profunzime. Aceste ediții eterice propun o traducere care amintește de anii 1980 – de exemplu, extraordinarul 1985, un an de mare finețe care continuă să fie în mare formă: mi-e martor un Magnum degustat recent. Vă doresc ca degustarea acestui 2018 să vă aducă multă bucurie, pentru că este o versiune delicios de feminină a Saint Cosme-ului. Mure, zmeură, violete, pământ de pădure. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

– 92-94 Puncte Parker: ”Asamblat din mai multe butoaie diferite, Gigondas 2018 este mai mult decât promițător. Nas dominat de asfalt, cireșe negre și pastă tapenade. În gură, vinul are o intensitate aproape dureroasă, cu o greutate amplă, o bogăție extraordinară și sfârșit lung, catifelat.”

– 92-94 Puncte Jeb Dunnuck

Ediția 2017 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Marnă de calcar și nisip din miocen. A fi vinicultor înseamnă a căuta și a perfecționa modalitățile de a maximiza permanent, în vinurile tale, simțul locului. Fiecare loc creează un fel de ”cale tehnică”. Fiecare decizie a vinicultorului este ca o răscruce și fiecare dintre noi o poate lua în direcția bună sau în cea greșită. Nu există scurtături și, în general vorbind, este greu să mai schimbi ceva. De aceea, găsirea căii potrivite pentru un loc anume înseamnă căutarea ”soluției” specifice, ca într-un puzzle. ”Soluția” este cea care permite ”terroir”-ului să se exprime în deplină libertate. Acesta este singurul scenariu în care un vin își poate găsi individualitatea, vibrația, consistența și logica internă pe care și-o exprimă pe tot parcursul vieții. Pentru că vinul nu este un instantaneu, ci un film de lung metraj. Așa că, atunci când evaluăm un vin, este bine să vedem filmul întreg, nu numai câteva instantanee din primele cinci minute. Căpșuni, violete, lemn dulce, piper. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”

– 94 Puncte James Suckling: ”Wow. Arome fantastice de prune negre, fructe de pădure, cicolată și cacao, dar și de cireșe roșii și negre coapte. Complexitatea și profunzimea sunt uluitoare. Pe palatin, o mulțime de arome și detalii. Un vin cu tolba plină.”

– 92+ Puncte Parker: ”Plin de note de măsline negre și cireșe negre, Gigondas 2017 are corp plin și este bogat și catifelat în gură. Nu sunt sigur că e la fel de bun ca cel din 2018, dar este, cu siguranță, o realizare deosebită, cu sfârșit lung, mătăsos, cu o aluzie de cacao.”

– 93 Puncte Wine Spectator

Ediția 2016 – 93 Puncte Parker: ”Chiar mai bun decât cel pe care l-am băut din butoi, Gigondas 2016 are adieri de cafea mocca și zmeură coaptă. Notele ierboase ușor amărui echilibrează dulceața fructului și conferă a componentă de ierburi aromate acestui vin cu corp plin și textură cremoasă. Sfârșitul e suplu și lung, plin de caracter și bogăție.”

– 93 Puncte James Suckling: ”Impresionant, cu arome de condimente negre, fructe negre, grafit, fum de cărbuni și minerale negre, pietroase. Pe palatin, taninii au o claritate superbă și o structură incredibil de bogată, de fructe negre. Putere și eleganță. Un vin superb. Din struguri cultivați organic.”

Ediția 2015 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Nu poți avea niciodată prea mult dintr-un lucru bun – acesta este proverbul care sintetizează  anul de recoltă 2015. Gigondas 2015 amintește de cel din 2010 prin densitate, profunzime, catifelare și prospețimea salină. El oferă o interpretare neobișnuită a Grenache-ului, greu de comparat cu cele provenite din viile dimprejur. Caracterul său poate fi atribuit solului calcaros al apelațiunii. Iar Saint Cosme este o interpretare neobișnuită a Gigondas-ului, pentru că solurile sunt clar Totoniene și inexistente în alte părți ale apelațiunii. Acest sol unic se combină cu un microclimat rece întâlnit la altitudini de 400 m deasupra nivelului mării, în timp ce viile noastre se află la 240 m altitudine. Această combinație de factori naturali face ca Saint Cosme să fie unic, iar Grenache-ul își dezvoltă o personalitate care poate fi deconcertantă, la fel ca și prospețimea dominantă – o caracteristică rareori asociată  cu acest soi. Vițele sunt orientate spre vest și sunt scăldate de soarele blând de seară; dimineața, ele sunt protejate de stâncile Dentelles de Montmirail – aceste trăsături ale naturii îi conferă vinului echilibru și textură. Toate aceste lucruri sunt și mai evidente în anii de recoltă mari, așa cum a fost 2015. Așadar, excelența servește unui scop educativ. Căpșuni, violete, iod și lemn dulce.”

– 95 Puncte Wine Spectator: ”O ediție ca la carte a părții musculoase a Gigondas-ului, vinul oferă o linie de bași surprinzători sub straturile de coacăze negre și smochine, în timp ce aromele abundente de tutun, rozmarin și dafin se strecoară peste tot. Musculos și energic, e făcut pentru a sta în pivniță. Va fi cel mai bun între 2019-2030.”


 

Producător

Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.


Specificații

Țara Franţa
Punctaje/Medalii 95 Puncte Wine Spectator
Culoare Roşu
An 2019
Vinificare Sec
Alcool 14.5%

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Gigondas 2019”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top