Flor de Muga Blanco 2018
Perioada optimă de consum: 2021-2026
Producător: Muga – Rioja, Spania
Soi: 40% Viura, 30% Garnacha Blanca, 30% Maturana Blanca – struguri culeși manual, la maturitate deplină
Culoare: galben-pai strălucitor
Miros: elegant și complex, cu note de măr verde, mandarină și grapefruit împletite cu adieri de piersică și nuanțe de flori albe și vanilie cremoasă
Gust: atac delicat și catifelat, urmat de o evoluție foarte armonioasă și plină de prospețime care evidențiază volumul, mineralitatea și aromele complexe de fruct, urmate de un sfârșit lung și proaspăt
Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, salate ușoare, brânzeturi cu ierburi aromate
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 8-10°C
Număr de sticle produse: 11.400
94 Puncte Parker: ”La fel cum au procedat cu Rosado acum câțiva ani, au creat și un alb de top. Flor de Muga Blanco 2018 este făcut din 40% Viura crescut în calcar roșu și argilă, 30% Garnacha Blanca din soluri clasice de argilă și calcar și 30% Maturana Blanca plantat în pământ nisipos. Mustul a fermentat în cuve mici de lemn (la Muga nu găsești inox), la temperatură joasă. Apoi, vinul a stat trei luni pe drojdii fine într-un “Oeuf de Beaune” (cuve din beton, în formă de ou), după care, a fost maturat șase luni în butoaie noi de stejar franțuzesc, ușor afumate. Maturarea la sticlă a durat 18 luni. Acest vin este o completare notabilă a portofoliului Muga – un vin alb care se înscrie în curentul vinurilor albe tradiționale modernizate care lasă în urmă stilul proaspăt și fructat devenit normă în ultimii ani, revenind la stilul tradițional. Vinul are un profil burgund, mai puțin oxidativ decât vinurile albe tradiționale, cu note afumate și picante, de piper alb și flori, iar soiurile sunt foarte integrate și complementare. Pe palatin, corp mediu, textură catifelată, aciditate natural și pH foarte bune, ceea ce-l face să fie vibrant, transparent și focusat. Vorbim de o Reserva. Din această primă ediție au fost produse 11.400 sticle.”
94 Puncte James Suckling: ”Un alb subtil și complex cu parfum și arome de piersică feliată, măr și păstăi de vanilie. Corp mediu, cu un nucleu aromatic puternic, de fruct și aluzii de stejar afumat. Concentrat, foarte subtil și reținut.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou. Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.
Specificații
Țara | Spania |
Punctaje/Medalii | 94 Puncte Parker |
Culoare | Alb |
An | 2018 |
Vinificare | Sec |
Alcool | 13.5% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.