Saint Cosme Côtes du Rhône “Les Deux Albion” Rouge 2019
Perioada optimă de consum: 2021- 2026
Producător: Château de Saint Cosme – Côtes du Rhône
Proprietar-oenolog: Louis Barruol
Soi: Syrah, Grenache, Mourvèdre – ciorchini întregi, co-fermentați
Culoare: roşu-rubiniu închis
Miros: arome încântătoare de tufăriș, cimbru, bujori, turtă dulce, violete
Gust: profund, corpolent și fructuos, cu frumoase note minerale, sfârșit fermecător, pe note de bujori
Recomandări gastronomice: raţă, vită, miel
Alcool: 15%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat șase săptămâni în cuve mari de stejar, tronconice și în cuve de beton. Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Descrierea lui Louis Barruol: ”Struguri Syrah, Grenache și Mourvèdre co-fermentați. Fermentație cu ciorchini întregi în tancuri de beton cu drojdii sălbatice. Maturat șase săptămâni în cuve mari de stejar, tronconice și în cuve de beton. Argilă, calcar și pietre pe terase vilafranchiene. Tufăriș, cimbru, bujori, turtă dulce, violete. Îmbuteliat fără a fi filtrat. Fructul fabulos (în special cel din 2017) revine cu aromele sale de bujori în acest fermecător Deux Albion 2020. Magia co-fermentării strugurilor ne amintește că natura înseamnă transformare.”
Ediția 2019 – Descrierea lui Louis Barruol: ”În tinerețe, Deux Albion exprimă fructul, are parfum de bujori și violete și o rotunjime foarte plăcută. Apoi, mineralitatea preia conducerea, rafinându-l, cu note de calcar. Acum, vinul se apropie un pic de Gigondas-urile noastre, fără a atinge, însă, finețea lor – nu poți face imposibilul.”
– 91 Puncte Parker
Ediția 2018 – Descrierea lui Louis Barruol: ”Recent, am degustat în cramă câteva butelii de Deux Albion: 1999, 2008, 2010, 2011 și altele. Aceste degustări sunt întotdeauna uimitoare, căci demonstrează întreg potențialul de păstrare a vinurilor din valea Ronului. Deux Albion este sufletul Ronului tradițional clasic; este un prinos de recunoștință adus vinurilor de vie veche; este calitate pur și simplu. La tinerețe, Deux Albion exprimă fructul, miroase a bujori și violete, într-o rotunjime dintre cele mai plăcute. Apoi, mineralitate preia frâiele rafinând vinul și contribuind cu o expresie calcaroasă. Atunci, vinul se apropie un pic de Gigondas-ul nostru, fără a ajunge, însă, niciodată la finețea acestuia: nu poți face imposibilul. Acum, se pune problema potențialului de păstrare a vinurilor raportat la preț. Este general acceptat faptul că vinurile ”abordabile” nu sunt făcute pentru a fi învechite și mă întreb de ce?!! Invers, câte vinuri scumpe și prestigioase ne-au dezamăgit atunci când le-am deschis într-un moment considerat optim? Uneori, e bine să aveți încredere în gustul propriu și în experiențele personale în loc să vă luați după ce spun sau scriu alții. După cele două ediții ”cosmice”, 2016 și 2017, Deux Albion 2018 oferă o versiune un pic mai delicată, cu farmecul aromelor florale. În momentul în care scriu aceste rânduri, apar primele violete, iar păsărelele se bucură de apropierea primăverii. Ce poate fi mai frumos decât natura care se trezește la viață? Căpșuni, turtă dulce, violete. Îmbuteliat fără a fi filtrat.”
Producător
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre… Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte – GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.
Specificații
Țara | Franţa |
Culoare | Roşu |
An | 2020 |
Vinificare | Sec |
Alcool | 15% |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.